- Dam startul comenzilor pe data de 1 noiembrie
- Livrare gratuita la comenzile de peste 400 lei!
0.00lei
Durata de viață a pomilor
Așa cum tăiatul părului în frizerie este o arta de a desena fără radieră, la fel este considerat și tăiatul pomilor, însă la un nivel mai ridicat deoarece este pusă atât viața plantei în joc, cât și rodul acesteia.
Atunci când vrem să tăiem din pomi sau din orice plantă în general, trebuie să ținem cont de o sumedenie de factori cum ar fi:
- tăiatul sau forțarea ramurilor lacome pentru a face rod anul următor
- tăierea crengilor interioare,
- coborârea rodului cat mai jos spre etajele inferioare și de mijloc și aducerea lui spre tulpina principală,
- păstrarea cepilor de rod pentru că sunt cei mai valoroși.
Există mai multe metode de formare a copacului de care depinde durata lui de viață – de exemplu palisarea pentru rod intensiv sau tăierea la rotund.
Un alt factor foarte important de care depinde cultura soiurilor este stropirea acestora. În continuare o să aflăm mai multe despre stropirile pomilor, perioadele stropirilor și despre cum putem combate dăunătorii.
Există două stropiri foarte importante:
- cea din toamnă după căderea totală a frunzelor – Noiembrie cu sulfat de cupru și insecticid
- stropirea cu ulei horticol și insecticid din Februarie sau la temperaturi înregistrate de +5℃ după ce s-au făcut tăierile – se dă “în uscat” și combate dăunători precum: păduchele din San Jose, acarianul roșu și cel comun, afide (ouă de rezistență), dar și păduchele țestos.
Pentru pomii fructiferi se recomandă a se folosi în concentrație de 1,5% (15 l în 1000 l apă/ha) sau pentru suprafețe mai mici 1,5 litri în 100 litri apă/150 ml în 10 litri apă.
La vița de vie se folosește în concentrație de 1% (10 l în 1000 l apa/ha) sau pentru suprafețe mai mici, 1l în 100 l apă sau 100 ml în 10 l apă.
Foarte important! Aceste tratamente se fac în ferestrele iernii, atunci când temperatura depășește 5℃.
Pentru soiurile sensibile la făinare, cum sunt cel de măr sau de viță-de-vie, se poate aplica în amestec cu un fungicid sistemic (Topsin 500 SC, Bumper 250 CE), la începutul dezmuguritului, astfel asigurându-se combaterea bolilor, cum sunt moniliozele la pomi (rapănul și făinarea pentru măr, și făinarea la vița de vie).
La speciile semințoase de pomi se poate aplica ALCUPRAL 50 PU, pentru prevenirea atacului timpuriu de Erwinia amylovora, iar la speciile sâmburoase împotriva moniliozei. A nu se aplica în amestec cu produsele pe bază de sulf, zeamă bordeleza și captan.
În cazul tratamentului înfloririi și înfrunzirii (când e frunza cât urechea unui șoricel), la stropirea de după scuturarea a 2/3 din flori, ar mai fi necesară încă o stropire la 2 săptămâni.
După aceste prime stropiri vitale, următoarele se preventiv. Ideal ar fi ca acestea să se facă la 10 sau 14 zile, uzual până la 2 săptămâni înainte de maturarea fructelor.
Un lucru important de reținut este că stropirile au rolul de a distruge ouăle dăunătorilor și nu pe ei. Când deja există dăunători este prea tarziu pentru a-i distruge pentru că substanța nu îi afectează prea mult, de aceea este indicat ca stropirile să se facă în mod regulat la 14 zile.
Alt motiv pentru care stropirile periodice sunt importante în combaterea dăunătorilor face referire la durata de viață a unei generații, care durează cam 15 zile. O stropire adecvată cu substanțe remanente ce persistă câteva zile asigură combaterea ouălor în mod eficient.
Este foarte important ca stropirile sa se facă cât mai des atunci când frunzele sunt proaspete (Aprilie, Mai) și fructul ajunge la 3-5 săptămâni.
Cu toate că există foarte mulți factori de care depinde durata de viață și calitatea soiurilor, trebuie să aveți în vedere faptul că soiurile s-au schimbat în ultimul timp. Ceea ce se găsește acum în majoritatea pepinierelor sunt soiuri făcute pentru cultura intensivă care asigură o producție mare, însă aceasta vine cu un preț și mai mare și anume o durată de viață scurtă.
Recent Comments
Aboneaza-te la newsletter!
Primiți e-mailurile noastre pentru informații despre articole noi, vânzări și multe altele.
Înregistrează-te acum pentru a primi cele mai recente actualizări despre promoții și cupoane. Nu vă faceți griji, noi nu trimitem spam!
Pepiniera Crisplant
Nume firmă: CRISPLANT TRANSILVANIA SRL
CUI: 31531053
Nr. Înmatriculare: J01/272/2013
Contact
Informatii
- -10% reducere la prima comanda cu codul PRIMACOMANDA
- Livrare gratuita pentru comenzile de peste 400 lei