Cu ce stropeau bunicii pomii ca să fie roditori.
Stropirea pomilor joacă un rol foarte important dacă vrei ca aceștia să fie roditori cât mai mulți ani. Din păcate, există destul de multe insecte dăunătoare și boli care variază de-a lungul sezonului de creștere. Dacă astăzi există o mulțime de soluții salvatoare, hai să vedem cum se descurcau bunicii noștri, în trecut. Cu siguranță îți mai amintești și tu de acest obicei!
Cu ce se stropeau pomii fructiferi în trecut
Prevenirea este primul pas în controlul bolilor și al insectelor dăunătoare din livezile de lângă casă. Multe probleme pot fi evitate prin alegerea unor soiuri de pomi fructiferi rezistenți și prin îngrijirea corespunzătoare a acestora.
Dar chiar și cei mai vigilenți grădinari ar putea fi nevoiți să își stropească pomii în timpul sezonului de repaus pentru a reduce organismele dăunătoare și bolile care pot apărea peste iarnă. Desigur, practica este una foarte veche, la care apelau și bunicii noștri pentru ca pomii să dea rod bun.
Unii o mai folosesc și astăzi
În lucrarea „Grădina de lângă casă”, publicată în anul 1960 de către inginerul agronom Constantin Budan, acesta prezintă o listă de lucrări anuale în grădină și livadă, valabile la acea vreme. Surprinzător sau nu, zeama bordeleza era folosită cu succes în culturi și în acea vreme.
Așadar, în luna aprilie, înainte de pornirea vegeteției, grădinarii stropeau „sâmburoasele” cu zeamă bordeleza 4-5% contra putregaiului fructelor și altor boli criptogamice. Ulterior, după pornirea vegetației, copacii se stropeau cu „zeamă bordeleza 1 % plus 250-400 g verde de Paris pentru combaterea bolilor criptogamice”, notează populare.ro.
Ce este zeama bordeleza
Această soluție se obține prin combinarea sulfatului de cupru (piatra vânătă) cu hidroxid de calciu (var stins), de care, cu siguranță, mulți își amintesc din copilărie.. Se poate folosi la pomi, legume, căpșuni, flori, gazon sau viță de vie, fiind apreciată în țara noastră datorită costului mic și a eficacității.
Bunicii noștri o foloseau pentru diverse culturi, ea fiind utilizată și astăzi de către cei care doresc să ducă mai departe „tradiția” din familie. Zeama bordeleza are și avantajul că se prepara rapid și este indicată pentru multe tipuri de dăunători.
Cuprul este cel care conferă eficiența, pentru că are o acțiune esențial antifungică (inhibă germinarea sporilor ciupercilor responsabile de bolile fungice ), asociată cu o acțiune bacteriostaticp (oprește proliferarea bacteriilor).